sâmbătă, 21 martie 2015

Instructiuni de utilizare lampioane zburatoare

Primim foarte des intrebari despre modalitatea de utilizare a lampioanelor zburatoare, asa ca am decis sa realizam un ghid complet in care sa detaliem pasii pentru lansarea reusita si in deplina siguranta a lampionului.
 
1. Alegeti un loc sigur pentru lansare. In majoritatea cazurilor, lampioanele chinezesti sunt sigure si usor de folosit. Odata aprins, lampionul zburator se va ridica usor catre cer pana cand pastila de combustibil se epuizeaza, flacara se stinge iar lampionul cade la pamant fara a provoca daune. Totusi, datorita faptului ca lampioanele zburatoare se bazeaza pe flacara deschisa pentru a se inalta, exista riscul, foarte putin probabil, ca focul sa cuprinda hartia iar lampionul sa se intoarca la pamant inca arzand. De aceea, locul de lansare a lampioanelor trebuie ales cu grija si cu maxima responsabilitate. Iata cateva sfaturi pentru alegerea locului de lansare:​
  • Alegeti un loc deschis, unde nimic nu impiedica ridicarea lampionului. Un parc sau un camp deschis sunt locatia perfecta. Asigurati-va ca in zona nu exista copaci, acoperisuri, linii de curent sau oricare alte obstacole care pot impiedica ridicarea lampionului.
  • Nu lansati lampioane zburatoare in locuri cu vegetatie uscata la sol, deoarece in cazul in care lampionul va cadea aprins la sol, pericolul de incendiu este mult mai mare.
  • Aveti in vedere faptul ca lampionul poate fi purtat de vant pana la cativa kilometri dupa lansare, de aceea este bine sa va asigurati ca nu exista obstacole sau zone cu potential inflamabil nici in imediata apropiere a locului de lansare.
  • Nu lansati lampioane in vecinatatea aeroporturilor sau a zonelor frecventate de avioane ce zboara la joasa inaltime. Lampioanele se pot ridica pana la 1000m in aer, perturband astfel traficul aerian. Se considera sigura o distanta de minim 9km de aeroport.
  • Nu lansati lampioane in padure, in zone populate, in apropierea benzinariilor sau a rafinariilor de petrol, in spatii inchise, in apropierea drumurilor intens circulate sau a parcurilor auto!
  • Informati-va inainte de a planifica lansarea de legislatia care se aplica in zona respectiva. In unele state din Europa utilizarea lampioanelor zburatoare este interzisa iar in unele state este necesara aprobarea autoritatilor pentru lansare. Asigurati-va ca respectati legea, pentru ca sunteti pe deplin responsabil de eventualele sanctiuni.

2. Lansati lampioanele zburatoare numai pe vreme buna! Lampioanele chinezesti sunt construite astfel incat sa se inalte usor catre cer, oferind un spectacol unic. Vantul puternic, ploaia sau ceata pot impiedica ridicarea lampionului. De asemenea, vantul puternic poate purta lampionul in zone populate, unde nu sunteti sigur de ce obstacole poate intalni. 

3. Despachetati lampionul. Scoateti lampionul din ambalaj si despachetati-l cu grija. Asigurati-va ca hartia este complet intinsa si ca lampionul nu mai este pliat. Verificati integritatea lampionului, verificati ca acesta nu este gaurit sau deteriorat in orice fel. Nu lansati lampioane deteriorate, deoarece acestea pot sa nu zboare suficient si sa se prabuseasca inainte de consumarea celulei de combustibil! 

4. Umpleti lampionul cu aer. Tineti lampionul de rama rotunda din partea de jos si miscati-l usor inainte si inapoi, astfel incat acesta sa se umpla cu aer, cu aceeasi miscare cu care umpleti o sacosa cu aer inainte de a o folosi. Nu folositi miscari bruste pentru ca astfel puteti deteriora lampionul!

5. Daca nu este deja montata, atasati celula de combustibil. Pentru aceasta, introduceti cele doua ochiuri din sarma prin orificiul celulei de combustibil iar apoi despartiti cat de mult posibil cele doua ochiuri, astfel incat pastila sa fie cat mai bine fixata.
 
6. Aprindeti pastila de combustibil. Tineti lampionul cu susul in jos si aprindeti pastila de combustibil in toate cele 4 colturi. De indata ce combustibilul s-a aprins, intoarceti lampionul in pozitia normala (cu flacara in jos) avand grija ca flacara sa nu atinga hartia.

7. Asteptati pana ce lampionul se umple de aer cald. Tineti lampionul din laterale din partea de sus, astfel incat acesta sa fie perfect vertical si flacara sa nu atinga hartia. Aerul din interiorul lampionului se va incalzi iar dupa 1-2 minute veti vedea ca lampionul devine mai usor si are tendinta sa se ridice.
 
8. Eliberati lampionul, impingandu-l usor catre cer. Daca aerul din interior este suficient de cald, acesta se va ridica de la sine. Daca observati ca lampionul nu se inalta, mai asteptati cateva secunde si incercati din nou. Urmariti lampionul pana la stingerea acestuia, pentru a va asigura ca totul decurge fara incidente. Este indicat sa aveti la indemana o galeata cu apa sau un stingator auto pentru a interveni cat mai rapid in cazul unui inceput de incendiu.

Pentru oferta completa de lampioane zburatoare nu ezitati sa ne contactati.